Vergeet je slaapzak niet...

[PERSBERICHT] 

Brussel / Luik; nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober 2022

 

Samen met het team van Straatverplegers een nacht doorbrengen op de harde, koude vloer van Tour & Taxis, onder het motto “samen een eind maken aan dakloosheid”. Dat is ruwweg de uitdaging die de Belgium Sleep Out biedt. Met dit evenement vraagt Straatverplegers in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober aandacht voor de problematiek van dakloosheid en zamelt fondsen in voor haar werking. www.belgiumsleepout.be 

Op 7 oktober 2022 vindt de Belgium Sleep Out plaats, een unieke nacht van solidariteit om samen te dromen en van gedachten te wisselen over het einde van dakloosheid. Je wordt uitgenodigd om je slaapzak te nemen, uit je comfortzone te treden en een onvergetelijke nacht door te brengen met Straatverplegers, een VZW die sinds 2006 actief is in de strijd tegen dakloosheid in Brussel en Luik.

Doorheen de avond worden de deelnemers via een theatervoorstelling, vraag & antwoord sessies met terreinwerkers, video’s, spellen, muziek … geïnformeerd over de omvang van de problematiek van dakloosheid en de mogelijke oplossingen.

Er is gekozen voor een hybride formule, met een live evenement op de site van Tour & Taxis in Brussel, gecombineerd met de mogelijkheid online mee te doen van op een zelfgekozen plaats.

 

Je kijk veranderen

Wie al eens in een stad komt, komt zeker ook al eens een dakloze mens tegen. Al naargelang die ontmoetingen positief of negatief uitvallen, vormen ze onze (voor)oordelen over dakloze mensen.

Maar wie zit er echt achter de term "dakloze"? Wat betekent het te “leven op straat”? Wat zijn de behoeften, de verlangens, de dromen van dakloze mensen? Tijdens de Belgium Sleep Out ontdek je hun verhalen.

 

Alles wat je altijd al wou weten over dakloosheid

We weten allemaal dat dakloosheid bestaat, maar hoe zit die problematiek echt in elkaar? Waar komt het fenomeen vandaan, wat zijn de cijfers, ... Tijdens de Belgium Sleep Out krijg je via verschillende ludieke en participatieve activiteiten meer inzicht.

Wegen op het beleid

Ondanks de inspanningen van de hulporganisaties op het terrein, blijft het aantal dak- en thuisloze mensen in België stijgen. Meer dan ooit hebben we behoefte aan een coherente nationale strategie om dakloosheid te voorkomen en te bestrijden. Door deel te nemen aan de Belgium Sleep Out, ter plaatse of online, geef je aan de politiek het signaal dat je een consequent beleid verwacht om een eind te maken aan dakloosheid.

Financieel steuntje voor de strijd tegen dakloosheid

Straatverplegers stuurt dagelijks ploegen op pad om dakloze mensen te begeleiden, te werken aan hun gezondheid en administratieve situatie, hen te herhuisvesten en ervoor te zorgen dat ze in hun woning blijven. Tegelijkertijd voert de VZW innoverende projecten uit om het aantal huisvestingsoplossingen voor haar patiënten te verhogen en wordt er druk gelobbyd voor structurele en duurzame maatregelen om dakloosheid te bestrijden en te voorkomen.

 

Deelnemers aan de Belgium Sleep Out, laten zich sponsoren en zamelen zo geld in om de werking van Straatverplegers en haar partnerorganisaties mogelijk te maken. Zowel individuelel als in groep met vrienden, familie of collega’s kunnen sponsoracties opgezet worden. 

Een fondsenwervingpagina aanmaken kan via www.belgiumsleepout.be.

Praktisch

  • De Belgium Sleep Out start op vrijdagavond 7 oktober om 19u. Er is een programma voorzien tot middernacht. Vervolgens gaat de nacht in tot de “wake-up-call” om 7u.

  • Plaats van gebeuren: Tour & Taxis, Havenlaan 86C, Brussel of op een zelf gekozen plek bij je thuis, op school, in je bedrijf, … en online te volgen via een You Tube live.

  • Deelname is gratis, maar deelnemers worden aangemoedigd zich te laten sponsoren door familie, vrienden, kennissen … om de werking van Straatverplegers te ondersteunen.

  • Inschrijven is wel verplicht. Alle informatie, inschrijving en sponsoracties: www.belgiumsleepout.be