Wij verspreiden preventieve en informatieve werkinstrumenten om dakloze mensen bewust te maken van het belang van hygiëne en gezondheid, maar ook om hun de toegang tot de zorg te vergemakkelijken en om hun herintegratie op middellange en langere termijn te bevorderen.
Bepaalde hulpmiddelen zijn ook bedoeld om het ruime publiek attent te maken op de situatie van dakloze mensen.
De meeste van onze hulpmiddelen kunnen gratis gedownload worden !
Onze hulpmiddelen :
Voor een dakloze is het niet altijd gemakkelijk om toegang te hebben tot drinkwater en gratis toiletten. Daarom ontwikkelden we een kaart met alle drinkwaterfonteintjes en gratis openbare toiletten in Brussel. Zo kunnen dakloze mensen gemakkelijk plaatsen vinden waar zij ondanks hun moeilijke leefomstandigheden, toch iets kunnen doen aan hun hygiëne en hun gezondheid.
De kaart van de drinkwaterfonteintjes en de gratis openbare toiletten in Brussel kan je hier downloaden of aanvragen.
Om het publiek te sensibiliseren voor de gevaren van het koude seizoen, maar ook om goede gewoontes aan te leren aan onze patiënten, hebben wij het hulpmiddel « affiche KOU » gecreëerd.
De tekeningen op de affiche geven advies dat gemakkelijk toe te passen is, dat de juiste reflexen aanleert en dat zo de risico’s van onderkoeling kan verminderen.
Dit bestaat ook in zakformaat, zodat we het kunnen gebruiken op het terrein, en er samen met de patiënten kunnen over praten.
U kan de affiche KOU hier downloaden of aanvragen.
Hoewel men denkt dat de winter vaak het gevaarlijkste seizoen is voor dakloze mensen, brengt elk seizoen voor hen risico’s mee en zelfs de zomer kan gevaarlijk zijn.
Om het publiek te sensibiliseren voor de gevaren van hoge temperaturen, maar ook om goede gewoontes aan onze patiënten aan te leren, hebben wij een « affiche HITTEGOLF » gecreëerd.
Op deze affiche staan een aantal adviezen in de vorm van tekeningen, die gemakkelijk verstaanbaar zijn en uitleggen hoe men zich moet hydrateren als het erg warm is.
Dit bestaat ook in zakformaat, zodat we het kunnen gebruiken op het terrein, en er samen met de patiënten kunnen over praten.
U kan de affiche HITTEGOLF hier downloaden of aanvragen.
Het hulpmiddel Ganimedes ontwikkelden we om de hulpverleners in staat te stellen het alcoholgebruik van hun patiënten beter te kunnen volgen. Het is visueel, gemakkelijk in gebruik en doeltreffend inzake de communicatie van de informatie.
Door een aantal illustraties kunnen de patiënten ook zelf hun alcoholverbruik beoordelen en beter in de hand houden, omdat zij een « norm » krijgen die als basis dient. Het hulpmiddel geeft een lijst van verschillende soorten drank met wisselend alcoholgehalte en hun equivalent in glazen wijn, geeft advies over de hoeveelheden die men per dag mag consumeren en geeft aan hoe men zichzelf kan brengen tot een redelijke consumptie.
Het hulpmiddel Ganymède kan je hier downloaden of aanvragen.
Het hulpmiddel LKG is een integratieschaal, om eerstelijnshulpverleners in staat te stellen om op afstand de kwetsbaarheid te evalueren van de doelgroep waarmee zij zich bezig houden, op basis van de lichaamshygiëne, de properheid van de kleding, en het gedrag. Dit instrument ontwikkelden we op basis van onze reële ervaring.
De score (van 0 tot 3) op elk criterium kan zonder rechtstreeks contact met de persoon worden vastgesteld en maakt een betere doorstroming mogelijk van de informatie. Op termijn kunnen de verschillende scores een beeld geven van de evolutie van de patiënt en de aspecten uitfilteren die meer aandacht vragen, zodat de patiënt kan begeleid worden tot hij onderdak heeft.
Het hulpmiddel Hestia heeft tot doel de risico’s op uithuiszetting en overlijden in een woonst in te perken. Dit hulpmiddel bestaat uit twee evaluatieschalen die een reeks elementen beoordelen die te maken hebben met, onder andere, de relaties met de omwonenden, de hygiëne in de woonst en de relatie met de verhuurder. Het biedt ook de mogelijkheid om te oordelen over de veiligheid, de gezondheid en het roesmiddelen gerbruik thuis.
De schaal kan op een gelijkaardige manier herbekeken worden bij elk contact met de patiënt, aan de hand van de objectieve criteria. Het resultaat is dus niet afhankelijk van de subjectieve beoordeling van de persoon die evalueert. Hierdoor kan de evolutie van de patiënt worden gevolgd, maar ook de manier waarop hij zich aanpast aan zijn woonst. Dat betekent dat men tijdig kan ingrijpen als de situatie slechter zou worden. De bedoeling is om een duurzame en gezonde toestand te creëren in de woonst.
Je kan het instrument HESTIA hier downloaden of aanvragen.