De vzw Straatverplegers, die sinds 2006 actief is in de strijd tegen dakloosheid, lanceert haar fototentoonstelling in het kader van haar campagne “Droom van een dak, ontwaak op je gemak”. Dit nieuwe bewustmakingsinstrument geeft inzicht in het werk van de straatverpleegkundigen en de ervaringen van hun patiënten. De tentoonstelling zal te zien zijn in het Belgium Sleep Out op 7 oktober, maar ook in de Hallen van Schaarbeek van 11 tot 14 oktober.

Het werk en de impact van Straatverplegers… in foto’s!

Straatverplegers vzw wil bijdragen tot het beëindigen van dakloosheid in België en elders. Sinds het begin van haar activiteiten heeft zij meer dan 170 mensen van de straat gehaald. Dit is een lang en ingewikkeld proces omdat dit een uiterst kwetsbare groep is met veel sociale en gezondheidsproblemen.

De tentoonstelling “Droom van een dak, ontwaak op je gemak”, neemt u mee langs de weg van onze patiënten (de straat, de huisvesting en daarna), en om enkelen van hen te ontmoeten.

Dakloosheid begrijpen

Dakloosheid is een maatschappelijk probleem, waarvan het zichtbare deel slechts het topje van de ijsberg is. Volgens de laatste cijfers zijn in België meer dan 15.000 mensen dakloos of slecht gehuisvest. In Brussel werden in 2020 meer dan 5.000 mensen geteld, van wie er meer dan 750 daadwerkelijk op straat sliepen.

Achter deze cijfers gaan zoveel mensen schuil als ieder ander, met een geschiedenis, rechten, dromen en waardigheid. We willen ze hun menselijkheid teruggeven.

Van de straat komen: het reïntegratieproces

In het eerste deel presenteert de tentoonstelling het veldwerk van Straatverplegers met dakloze mensen, en ontwikkelt de methodologie die wordt gebruikt in hun reïntegratieproces.

Daartoe hebben wij reportagefoto’s gekozen van Pierre-Yves Jortay en Peter Zangl, twee fotografen die al jaren het werk van onze veldteams documenteren.

Wat nu? Vertel je verhaal!

Het tweede deel is het resultaat van een actieve samenwerking met de fotograaf Nicolas Landemard en mensen die gestabiliseerd zijn in een woning, gevolgd door de eenheid My Way (post-supervisie) van Straatverplegers. Deze mensen hebben de straat ver achter zich gelaten en hebben besloten, door een moment in hun leven te vereeuwigen, actoren te zijn in de strijd tegen dakloosheid. Hun foto’s, in een meer artistieke vorm, vertellen een deel van hun verhaal.

Waar en wanneer is de tentoonstelling te zien?

Interesse? Hier zijn twee mogelijkheden om de tentoonstelling te bezoeken:

 • Bij de Belgium Sleep Out:
  • Tour & Taxis (Shed 2) – Havenlaan 86C, 1000 Brussel
  • 7 oktober 2022
  • Vanaf 19:00
  • Registratie gevraagd
  • Meer info op: www.belgiumsleepout.be
 • In de Hallen van Schaarbeek:
  • Koninklijke-Sainte-Mariastraat 22a, 1030 Schaarbeek
  • Van 11 tot 14 oktober 2022
  • Van 14:00 tot 18:00
  • Vrije toegang

De toegang tot de tentoonstelling is altijd gratis.