Het ultieme doel van Straatverplegers is om al haar patiënten te herhuisvesten en ze daar te stabiliseren.

De toegang tot huisvesting is in feite een van de eerste en belangrijkste hefbomen om een einde te maken aan dakloosheid. Het biedt duizenden mannen en vrouwen die op straat leven de mogelijkheid om hun waardigheid te herwinnen.

Accommodatie vinden gebeurt echter niet vanzelf. Iemand die dakloos is, heeft niet alle kaarten in handen om het zelf te doen. En daar komt de "huizenjager" in beeld. Deze persoon maakt, in samenwerking met de veldwerkers, de link met de Sociale Verhuur Kantoren (SVK).

© P-Y Jortay
Hoe gaat hij of zij te werk?

Het werk van de huizenjager omvat twee delen: de opvolging van de huisvesting van patiënten-huurders en de "prospectie/creatie van woningen".

Het doel is om een maximum aan woningen te verkrijgen door contact te leggen met nieuwe potentiële partners, ook uit de particuliere sector.

De huizenjager kan onder andere particulieren voorstellen een contract te tekenen met een van de 23 Sociale Verhuur Kantoren (SVK) , waarbij ze een huurkorting toekennen, maar daardoor toegang krijgen tot een reeks voordelen.

De huizenjager neemt ook deel aan werk- en reflectiegroepen over huisvesting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en aan zoektochten naar woonruimte/partnerschappen.

Vandaag blijken SVK's vrijwel de enige toegangspoort tot toegankelijke huisvesting voor dakloze mensen te zijn;omwille van hun zeer lage inkomen. In dit systeem, dat zijn voordelen en successen heeft laten zien, zijn de belangen van de ene partij gebaseerd op de belangen van de andere partij, ten voordele van iedereen en vooral van degenen die op huisvesting wachten.

Tot slot is het de taak van de huizenjager om de zoektocht naar huisvesting binnen het project Housing First te versterken en de patiënt te blijven begeleiden met respect voor de verhuurders.

Zodra de persoon opnieuw wordt gehuisvest, zorgt de huizenjager voor de verbinding tussen de huurder en de verhuurder.

De verhuurder richt zich dus tot hem om de successen of problemen die hij tegenkomt te benadrukken. De huurder kan op zijn administratieve of logistieke steun rekenen. In dit verband bezoekt de huizenjager regelmatig de woningen van de huurders en het hoofdkwartier van de vastgoedoperatoren.

© fotos P-Y Jortay - Straatverplegers 2020

Meer weten over ons werk aan huis?