De Nationale Feestdag is de gelegenheid voor de Koning om opmerkelijke mensen en/of doelen die hem na aan het hart liggen in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar worden het einde van de dakloosheid en het team van de vzw Straatverplegers geëerd door de toekenning van een adellijke titel aan van Emilie Meessen, medeoprichtster en gedelegeerd bestuurder van de vereniging.

Net als reeds eerder andere vrouwen die actief zijn in de sociale sector, en meer specifiek op het gebied van dakloosheid, ontvangt zij persoonlijk de titel van barones.

Zo verklaart Emilie : "Dit is een koninklijke erkenning van ons werk en dat van een hele sector die ondanks de moeilijke omstandigheden zijn best doet tegenover de omvang van het probleem. Laten we dus samen een eind maken aan dakloosheid! De Koning schaart zich er achter en deelt deze visie met ons😁 !"

Als jonge verpleegster viel het Émilie op dat ondanks het grote aantal hulpstructuren in Brussel, er toch nog vele langdurig dakloze mensen op straat leefden. Ze weigerde dat als een fataliteit te aanvaarden en samen met haar vriendin Sara Janssens, besloot ze in 2005 de vzw Straatverplegers op te richten om daar wat aan te doen. De vzw ontwikkelde in de loop der jaren een methodiek gebaseerd op aandacht voor hygiëne, gezondheid en zelfwaardering. Zo bouwen ze een band op met de meest kwetsbare dakloze mensen met als doel hen definitief uit de straat te halen, en hen naar een stabiele woonsituatie te begeleiden.

Vandaag telt Straatverplegers vijftig medewerk.st.ers in Brussel en tien in Luik. Het is een multidisciplinair team van verpleegkundigen, sociaal assistenten, maatschappelijk werkers, psychologen, een arts, drie honden en een ondersteunend managementteam.

De organisatie is actief met ploegen op straat, ploegen die aan huis gaan bij geherhuisveste mensen en een team om woonsten te zoeken of te helpen creëren. Daarnaast ontwikkelt de organisatie ook activiteiten op het vlak van sensibilisering en lobbying om tot structurele oplossingen te komen die een einde maken aan dakloosheid in Brussel, Luik, ... en elders.

Sinds 2011 kon de organisatie zo’n 200 van de meest kwetsbare dakloze mensen uit de straat halen. "200 mensen die op hun eigen manier de mensen die nog op straat de moed geven om te geloven, om vol te houden, totdat er een oplossing is gevonden voor iedereen", onderstreept Emilie.

Ik voel mij enorm vereerd, met de toekenning van de titel van Barones, ik beschouw het als een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg ”, zegt Emilie, “En als Straatverplegers vandaag is wat het is, dan is dat in de eerste plaats ook te danken aan de formidabele inzet van de vele collega’s sinds het begin. Ik dank oprecht de koninklijke familie voor haar begrip en steun voor ons project. Ik hoop dat deze steun nog meer mensen zal overtuigen om zich samen met ons te engageren voor het eind van dakloosheid".

Formidabel ploegwerk

Elke dag engageren onze meer dan zestig collega's zich om een eind te maken aan dakloosheid. Ontdek hier hoe ze dat doen via een kort interview met Emilie Meessen (bekijk de video onderaan de pagina).

interview Emilie