Voor het einde van 2023 heeft Straatverplegers Luik 50 000 € nodig om de actie voor de meest kwetsbare dakloze mensen te financieren. Maar hoe ziet die actie er concreet uit? Hier is een beknopt overzicht van hoe een dag voor het Luikse team kan verlopen!

8u45 – Aankomst

De eerste leden van het team komen binnen, ‘s morgens nog niet helemaal wakker. Snel, snel, we gaan zitten en zetten koffie of thee om de dag goed te beginnen.

 

9u00 – Voorbereiding

We beginnen met een vergadering van een kwartier. Daarin doorloopt het team de lijst van opdrachten voor die dag. We bespreken kort de toestand van de patiënten, hun mogelijke ontwikkeling en hun behoeften.

 

9u30 – Start

Na het materiaal voor de dag te hebben klaargemaakt, gaan de verschillende duo’s op weg.

Eén ervan neemt een deelauto om een patiënt te bezoeken die in de buitenwijken van Luik opnieuw een woning heeft gevonden. Het gaat de man een stuk beter. Zijn woning is heel proper en hij drinkt minder. Zijn mobiliteit baart hem nog zorgen en hij moet nog een aantal administratieve procedures afsluiten.

Een ander duo gaat op inspectietocht in het centrum van Luik. Ze willen in de buurt van place Saint-Lambert en de Opera gaan kijken in de hoop een patiënt op te sporen die net is opgenomen in de begeleiding van Straatverplegers. Het contact met de man is nog zwak en de bedoeling is om vandaag een band te scheppen.

Een derde duo heeft een afspraak met een patiënte, die klaar is het straatleven de rug toe te keren, om een tamelijk ruime duplex te bezoeken. Reeds toen ze foto’s zag, kon ze haar ogen niet geloven. Dankzij de medewerking van een particuliere eigenaar, die besloten heeft zijn woning ter beschikking te stellen van een patiënt van Straatverplegers, zal deze vrouw in een pas gerenoveerde woning kunnen leven. Bijgestaan door het terreinteam en de persoon die voor huisvesting verantwoordelijk is, zal ze er over twee weken kunnen intrekken.

13u00 – Lunch

De meeste teamleden zijn terug op kantoor voor de lunch. Tijd voor wat ontspanning en vrolijkheid. Dat helpt om afstand te nemen van de emoties van de ochtend!

 

14u00 – Hervatting

De maaltijd is verorberd, de afwas gedaan… tijd om het werk te hervatten!

Een duo gaat naar een vergadering met andere acteurs in het netwerk om de toestand van een patiënt te bespreken waarvan de geestelijke gezondheid niet vooruitgaat.

De anderen blijven op kantoor om samen te werken en/of de adminstratie te verzorgen. Als men het lot van de mensen wil verbeteren, is samenwerking met andere acteurs nodig ter stabilisering van de medische en/of administratieve toestand. Daarvoor zijn lange gesprekken nodig met de andere verenigingen die zich voor daklozen inzetten, maar ook met OCMW’s, ziekenhuizen, medische centra, apotheken…

 

16u45 – Afsluiting

De dag nadert zijn einde - tijd om af te sluiten. Het team ruimt op om naar huis te gaan.

 

17u00 – Einde van de dag

De teamleden verlaten het kantoor, laten de zorgen van de dag achter zich en keren terug naar hun huiselijk comfort.

Help ons om onze actie in Luik te bestendigen!