Bedelen is voor dakloze mensen een overlevingsstrategie. Door te bedelen beschikken ze over een beetje geld waarmee ze iets kunnen kopen dat op dat moment belangrijk voor hen is.

Daarmee kunnen ze net zo goed een douche nemen of een maaltijd in een sociaal restaurant bestellen. Dat kan van dag tot dag verschillen. En ze kunnen er ook alcohol en tabak mee kopen, of een ander product dat op dat moment voor hen van belang is - om hun leven vol te houden of hun stress de baas te blijven. 

Sommigen bedelen ook uit een behoefte aan sociaal contact, want het leven op straat is vaak vol eenzaamheid. Voor anderen is het een echte baan met te respecteren werkuren. Maar voor dakloze mensen is de bedelarij vaak een beproeving waarvoor ze zich schamen, maar waar ze niet zonder kunnen.

Als je moeite hebt geld te geven, kan je altijd vragen waarmee je de mensen een plezier kan doen en dat dan zelf voor hen kopen. Geen probleem om dan te zeggen dat je liever iets anders geeft dan, bijvoorbeeld, alcohol of sigaretten.