Juli 2021 zal de geschiedenis ingaan als het moment waarop vele Belgen klimaatvluchtelingen werden in eigen land. Deze verschrikkelijke overstromingen hebben duizenden huishoudens dakloos gemaakt. Hiervan was een aanzienlijk deel onverzekerd en verloor letterlijk alles. Zelfs voor degenen die door de verzekering worden gedekt, zal het vele maanden of zelfs jaren duren om iets van wat ze verloren hebben terug te krijgen.

Wat ook de natuurlijke of politieke oorzaken van deze rampen mogen zijn, duizenden van onze landgenoten zijn nu dakloos. In het begin haalde hun situatie de krantenkoppen, wordt solidariteit georganiseerd, soms zichtbaar, vaak discreet. Maar over een maand, over zes maanden, zullen de camera's wegdraaien, zal de spontane solidariteit vervagen … terwijl voor veel slachtoffers de situatie nog steeds niet hersteld zal zijn.

 

Bij Straatverplegers weten we dat als de onzekerheid toeslaat, het heel moeilijk wordt om eruit te komen. Voor veel van onze patiënten is de "val" op straat gekoppeld aan een of meerdere levensongevallen waarvan ze niet onmiddellijk konden herstellen. Zodra de ellende eenmaal is ingetreden, grijpt het om zich heen. We moeten daarom al deze slachtoffers snel aan een nieuw onderkomen helpen, anders zou deze tijdelijke situatie voor sommigen permanent kunnen worden.

 

In zijn boek “Ze hebben mijn vader vermoord” vertelt de Franse schrijver Edouard Louis hoe een reeks politieke beslissingen zijn vader geleidelijk de nodige verzorging ontnamen na een ernstig arbeidsongeval wat uiteindelijk tot zijn dood leidde: "Onder hen die alles hebben, heb ik nog nooit een familie naar zee zien gaan om een politieke beslissing te vieren, want voor hen verandert de politiek bijna niets. (...) Voor de dominante is politiek meestal een esthetisch vraagstuk: een manier van denken, een manier om de wereld te zien, om zijn persoon op te bouwen. Voor ons was het leven of sterven.”

 

Geconfronteerd met deze verschrikkelijke "slag van het lot" hebben de slachtoffers van juli nu een vitale behoefte aan collectieve actie. Anders zullen zij tot de uitgeslotenen behoren, tot hen die buiten staan. 

©Foto: https://www.afp.com/en

Steun ons zodat we ons werk kunnen volhouden !