De Luikse antenne van Infirmiers de rue / Straatverplegers is sedert de start in 2019 flink gegroeid. Met z’n tienen zetten ze zich nu elke dag in om dakloosheid in de Cité ardente te beëindigen - en de resultaten mogen er zijn. In het vooruitzicht van de vierde verjaardag van de afdeling, maken we hier nog eens de balans op.

Travailleurs marchent dans Liège

Een groter en meer gediversifieerd team

In 2019 gingen we met Infirmiers de rue ook in Luik de strijd tegen dakloosheid aan, omdat de nood er nijpend was. Het team, toen drie personen, schakelde zich in in de bestaande Luikse structuren van organisaties die dakloosheid bestrijden, en vormde er, met onze specifieke methodologie, een aanvulling op.

Vier jaar later is het Luikse team een stuk groter en meer gediversifieerd. Het bestaat nu uit twee projectbeheerders, drie sociale werksters, een opvoedkundige, een “huizenjager” en drie verplegers (m/v).

Met de komst, eind 2022,  van de huizenjager (staat in voor het zoeken naar en onderhandelen over woonsten), kan het werk nog meer worden geoptimaliseerd. Gaïd Prigent, co-coördinatrice van de Luikse antenne, legt uit waarom: “Voordien moest het medisch-sociale team ook alles doen wat verband hield met het zoeken naar, en het onderhouden van, woningen. Daardoor kwamen bovenop het terreinwerk de procedures, onderhandelingen en andere opdrachten in verband met de huisvestingsbehoeften van onze patiënten. Nu is de terreinploeg ontlast van dat extra werk en kan het zich voor 100% concentreren op de medisch-sociale begeleiding!

Mensen van de straat halen vereist volharding

Met al hun inspanningen boekt het team sprekende resultaten: zij begeleiden intussen zeventien mensen waarvan al enkele opnieuw een woning hebben gevonden! Dit brengt voor de betrokkenen grote veranderingen met zich mee: de straat de rug toekeren, wennen aan een woning, hun administratie op orde brengen, medische verzorging verzekeren. Resultaten boeken kost daarom steeds tijd, maar het lukt wel degelijk.

Pierre Ryckmans, medische coördinator:  “We wisten dit vanaf het begin, maar we zien het nu bevestigd op het terrein: geduld en volharding zijn essentieel om mensen uit de straat te halen. Het team oogst de vruchten van zijn werk en dat is heel bevredigend.

Hoe verder

We zijn ons er goed van bewust dat de weg nog lang en moeilijk is, maar het werk is de moeite waard. Mensen zeggen ons soms: “Wat jullie doen is fantastisch”… Maar begrijpen ze ook echt hoezeer dat waar is, soms voor onszelf? Ook wij zijn nog dikwijls verrast door de vorderingen van onze patiënten”, aldus Pierre Ryckmans.

En Gaïd Prigent besluit: “Als we die resultaten hebben kunnen boeken, dan is dat ook door de steun van ons Luikse partners en schenkers - en daarvoor zijn wij hen heel dankbaar.”

Lang leve Straatverplegers-Luik !

Ons werk raakt je? Je wil ons graag helpen?