Joséphine werkt sinds zes jaar als verpleegster bij Straatverplegers vzw. Ze vertelt ons over haar dagelijkse werk:

Vergezeld door een collega verpleegster of maatschappelijk werker, ga ik elke dag op ronde. Ik loop door de straten van Brussel en ontmoet dakloze mensen. Voor sommigen van hen is het een eerste contact, dat soms maar een paar seconden duurt. Anderen begeleiden we intensief gedurende enkele weken/maanden met het doel hen opnieuw te huisvesten.

Of het nu waait, regent, vriest of erg warm is, het leven op straat is zwaar, zowel lichamelijk als psychisch.

© P-Y Jortay

Een vaak slechte voeding en gebrek aan hygiëne, gepaard met een constant gebrek aan privacy en grote onveiligheid, leiden tot een erg verstoorde nachtrust. Dat verzwakt hun gezondheid aanzienlijk.

In de ernstigste situaties (velen lijden aan geestelijke gezondheidsproblemen) komt onze arts ter plaatse om ons te adviseren en te bekijken op welke andere medische voorzieningen we het best een beroep kunnen doen.

Zonder de bereidheid van de patiënten zelf om uit hun situatie te geraken, blijven onze actiemogelijkheden zeer beperkt. We overhaasten geen dingen! Integendeel, wij nemen de tijd die nodig is om vertrouwen op te bouwen en elke persoon te motiveren. Je geraakt niet zomaar van de straat...

Eenmaal opnieuw gehuisvest, blijven we de patiënten regelmatig opvolgen. Een terugval naar de straat is immers altijd een risico en dat willen we koste wat kost vermijden.

Door de positieve eigenschappen van onze patiënten, hun hulpbronnen, te versterken, stellen wij samen doelstellingen vast in overeenstemming met hun wensen en capaciteiten. Elke uitdaging, groot of klein, is een echte overwinning voor de persoon in kwestie. Het betekent dat zij de controle over hun leven terugkrijgen en het stelt hen in staat zichzelf te projecteren, in actie te komen. Ze krijgen een gevoel van waardering en het geeft hen hun menselijke waardigheid terug.

In de 15 jaar van ons bestaan hebben we al zo’n 156 mensen kunnen herhuisvesten.

Wij hopen op termijn, samen met alle actoren van de samenleving, een einde te maken aan de dakloosheid.

© fotos P-Y Jortay - Straatverplegers 2020

Omdat iedereen een thuis verdient…