Zomer 2022... Dankzij jullie geweldige deelname aan onze crowdfunding konden we €45.000 inzamelen voor de bouw van een woonmodule. Op dat moment stonden er al zes modules op de Barcelona-site in Vorst en waren we volop een nieuwe investering aan het plannen voor een terrein in Neder-over-Heembeek. Een stand van zaken, een jaar later...

Logement modulaire - sans-abrisme - Bruxelles

De verstandhouding is goed in Vorst

Op een terrein in hartje Vorst staan sinds 2021 zes modules. Vier van de huurders zijn voormalige dakloze mensen, uit de straat begeleid door Straatverplegers. Twee anderen zijn begunstigden van de dienst Wederzijds Hulpbetoon van Sint-Gillis, zoals overeengekomen in het kader van een partnerschap.

Maxime, de projectmanager van de modules, vertelt ons dat "er een gezellige sfeer hangt en dat sommige buren de gezondheidstoestand van meneer L., een van onze patiënten, goed in de gaten hielden. Het is geweldig om te zien dat de bewoners van de woonmodules goed geïntegreerd zijn in de buurt!”

Logements modulaires - Sans-abrisme - Bruxelles

Het project komt tot leven in Neder-over-Heembeek

Begin 2023 werden er vijf bijkomende modules gebouwd en opgesteld op een ander braakliggend terrein in Neder-over-Heembeek, ter beschikking gesteld door het Brusselse OCMW. Ze kunnen daar zeker een aantal jaren blijven staan. "Vier ervan worden al een tijdje bewoond door patiënten van Straatverplegers. Eentje komt zelfs uit Luik! Het is werkelijk een geweldige oplossing om deze groep mensen te herhuisvesten," legt Bénédicte uit, verantwoordelijke van de dienst Woningcreatie en -verwerving.

Een grote uitdaging is het beheer van de groene ruimten rond de modules. Maxime: "In een standaard huurcontract zijn de huurders verplicht om voor de groenzones te zorgen... Maar de realiteit van onze patiënten is heel specifiek, dus moeten we het beheer en het onderhoud van de groenzones samen aanpakken. Het is een interessante oefening die deel uitmaakt van een meer globaal werk over de kwestie van samenleven en integratie in de buurt.” Wordt vervolgd!

Op zoek naar nieuwe locaties voor de modules

Momenteel is er nog een module in aanbouw, maar we hebben nog geen locatie waar we deze kunnen opstellen. We onderzoeken mogelijkheden in Watermaal-Bosvoorde, Anderlecht en Vorst. Maar de kwestie is niet eenvoudig.

Maxime legt uit: "Bij het kiezen van locaties kijken we naar de toegankelijkheid, de technische beperkingen en aansluitmogelijkheden, maar ook naar de mogelijke bezettingsduur. Het is een geheel van criteria waaraan terreinen moeten beantwoorden."

Daarnaast gaat het ook om de financiering van de bouw van bijkomende modules: "We zijn in gesprek met onder andere private investeerders en bestuderen alle mogelijkheden voor publieke en private financiering. Meer kan ik op dit moment niet vertellen, maar het is mogelijk dat we het project in de niet al te verre toekomst ook in Luik kunnen implementeren...", laat Bénédicte doorschemeren.

 

Project met de steun van: de fondsen Moulaert Laloux & Hospitalières du Sacré-Coeur van de Koning Boudewijnstichting; de fondsen Lokumo & Noria, de Rotary Clubs Bruxelles Vésale & Bruxelles Forêt de Soignes, Brussel Preventie en veiligheid, de ondernemingen Besix, Atenor, Les Coquelicots. 

Wil je meer weten over onze woonmodules?