Dit jaar doet Straatverplegers mee aan de Housing Action Day beweging en ons team is present bij de manifestaties op 26 maart 2023, zowel in Brussel als in Luik. Zonder duurzame en betaalbare woningen komt er immers nooit een einde aan dakloosheid. Dat moet veranderen. Doe je mee?

Woningen voor mensen, niet voor geld

Een behoorlijke woning is een noodzakelijke basis voor een stabiel leven. Maar vandaag vindt de belgische bevolking het steeds moeilijker een woning te vinden en met de zekerheid er te kunnen blijven.

Overdreven huren en buitensporige lasten, ongezonde woningen, illegale en discriminerende praktijken van eigenaars, onbereikbare vrederechters, soms onbegrijpelijke administratieve procedures… Het zijn allemaal factoren die de toegang tot behoorlijke, duurzame en betaalbare woningen in België bemoeilijken.

Toegang tot huisvesting is essentieel in de strijd tegen dakloosheid

Al sedert meer dan tien jaar werkt Straatverplegers samen met de Housing First beweging, die woningen zonder voorwaarden aan dakloze mensen beschikbaar stelt.

Zodra iemand een woning heeft betrokken kunnen, mede dankzij een persoonlijke psychisch-sociale begeleiding, andere kwesties worden behandeld zoals verslaving, schulden of geestelijk en/of fysieke gezondheidsproblemen.

Het succes van die benadering hangt af van toegang tot betaalbare woningen waaraan in Brussel een schreeuwend gebrek is. Politiek verantwoordelijken moeten dat probleem met specifieke maatregelen aanpakken!

Logo Housing Action Day 2023

De eisen van de beweging Housing Action Day 2023

De Housing Action Day beweging bestaat uit organisaties en burgers die ervan overtuigd zijn dat ze veranderingen kunnen bewerkstelligen. Samen eisen ze:

  • Een onmiddellijke verlaging van de huurprijzen!
  • Een einde aan uithuiszettingen en regularisatie voor iedereen!
  • Meer sociale huisvesting en alternatieven voor de privé huurmarkt!

Doe mee aan #HAD2023

Samen kunnen we dakloosheid beëindigen. Het team van Straatverplegers nodigt je uit mee te doen aan de bijeenkomsten die de Housing Action Day beweging organiseert om meer beschikbare woningen te eisen.

Luik:

Brussel: