Een goede hygiëne helpt mensen een goede gezondheid te behouden. Maar ze heeft ook een positieve invloed op ons zelfvertrouwen en is nodig om ons in harmonie te voelen met de maatschappij rondom ons. Het is nu eenmaal gemakkelijker anderen  aan te spreken als we ons schoon en presentabel voelen. Ons lichaam spreekt Immers. Non-verbale communicatie is verantwoordelijk voor 55% van onze communicatie!

© P-Y Jortay

Gebrek aan hygiëne, daarentegen, is een signaal dat het niet goed gaat. Zijn we moe, of ziek, hebben we al snel de neiging ons uiterlijk minder goed te verzorgen.

Zo is hygiëne voor ons bij Straatverplegers, een instrument geworden om andere problemen op te sporen. En een hefboom om verder te geraken met onze dakloze patiënten. We bekijken gezondheid en welzijn dan ook in een langetermijn-perspectief. Hygiëne is daarbij een element dat de persoon gemakkelijk in handen kan nemen en waar hij zelf kan aan werken. Hierdoor kan hij een actieve deelnemer aan zijn eigen leven en re-integratie worden.

Zo hebben we er een methodologie van gemaakt.

We herstellen de gewoonte en de motivatie om voor hun hygiëne te zorgen, los van de toegang tot de bestaande voorzieningen.
Bij een eerste ontmoeting bieden we een hygiënisch vochtig doekje aan, waarmee de persoon in kwestie zijn of haar handen kan schoonmaken. De volgende keer maken we misschien zijn nagels schoon. Bij een volgende ontmoeting bieden we aan zijn gezicht, hals … te verfrissen. En zo voort, stapje per stapje, tot hij of zij uiteindelijk uit eigen vrije wil on der de douche gaat.

Zo kunnen we, in samenspraak met de patiënt, haalbare en concrete doelstellingen vooropstellen. Elk keer zo’n doelstelling behaald wordt, krijgt zijn zelfvertrouwen een boost en verandert zijn kijk op zichzelf en op anderen. Zo komen er als vanzelf “déclics’ bij de patiënt, waardoor de mogelijkheid ontstaat ok over andere projecten te dromen.

Een goede hygiëne brengt mensen terug bij wie ze zijn en wat ze waard zijn.

 

© P-Y Jortay - Straatverplegers 2020