Sinds de opening van de Luikse afdeling van Straatverplegers in 2019, is het team behoorlijk gegroeid. Op haar eigen professionele en kwalitatieve manier gaat ze de uitdagingen van de Luikse realiteit aan.

Wat zijn de problemen, uitdagingen en vooruitzichten medio 2022? De collega's vertellen het ons!  

InfirmiersDeRue_Team_Luik_2022

Een sterk team

De Luikse afdeling van Straatverplegers vzw werd in 2019 opgericht. In mei 2022, vierde ze al haar derde verjaardag! Het team, dat destijds opstartte met twee verpleegsters, telt nu zeven medewerkers: een projectleidster, drie maatschappelijk werksters, een opvoedster en twee verpleegkundigen. 

“We hebben ook het geluk te kunnen rekenen op de steun van onze collega's in Brussel, waaronder Audrey, coach veldwerk, en Pierre, onze arts, voor een goede follow-up van de patiënten”, zegt Céline, verpleegster in de Luikse afdeling van Straatverplegers.

Intensieve follow-up

Sinds de opstart heeft het Luikse team dertien dakloze mensen in haar intensieve opvolging opgenomen.

Estelle, opvoedster in Luik: “Van deze dertien mensen hebben we er negen opnieuw gehuisvest, zes van hen hebben nog steeds een woning. Twee gebruiken geen drugs meer, hoewel ze polydrugsgebruikers waren. Helaas werden we ook geconfronteerd met drie sterfgevallen, en één persoon kwam terug op straat terecht. Maar we geven het niet op, en pakken het traject terug op.”

De profielen zijn divers: vrouwen en mannen tussen 30 en 69 jaar. Ieder heeft een ander verhaal.

Estelle: “We hebben nog altijd drie patiënten op straat voor wie we oplossingen proberen te vinden. Twee van hen zijn klaar om een woning of een structuur binnen te gaan, de laatste is nog zo ver niet, met hem werken we nog aan de vertrouwensband.”

Moeilijkheden bij de toegang tot huisvesting 

Het woningbestand in Luik is verzadigd, waardoor het team maar weinig mogelijkheden heeft om een woning te vinden die aan de criteria voldoet.

Nicolas, verpleger, legt uit: “We staan in contact met een woningzoeker, maar we proberen ook op eigen kracht, d.w.z. via gespecialiseerde websites, een woning te vinden. Maar dat lijkt bijna onmogelijk, gezien het profiel van onze patiënten dat particuliere eigenaars niet geruststelt.”

Onmogelijk, zeg je? Helemaal niet.

Bij Straatverplegers geloven we niet in het onmogelijke. Nicolas: “We hebben ons laatste woord nog niet gezegd! We staan op het punt een collega aan te nemen als “huurmanager”. Die zal ons leven veranderen (nou ja, dat hopen we!).” 

Het team werkt ook actief samen met de vastgoedcoöperatie Les Tournières. Onze kantoren in Luik zijn gevestigd in een van hun gebouwen!

De antenne is nog erg jong, maar wordt gedragen door een enthousiast en gemotiveerd team, met als motto “tot snel voor nieuwe avonturen!”