De VZW Straatverplegers stelt haar fototentoonstelling “Droom van een dak, ontwaak op je gemak” ter beschikking. Deze nieuwe bewustmakingstool geeft, in drie talen, een overzicht van ons werk waarin we ons ontfermen over de meest kwetsbare dakloze personen en van de manier waarop onze patiënten hun lot ondergaan.

Wil je de tentoonstelling voor een evenement lenen? Dat kan, en het is gratis!

De resultaten van Straatverplegers in de strijd tegen dakloosheid

De VZW Straatverplegers heeft tot doel bij te dragen tot de beëindiging van dakloosheid in België en elders. Sedert het begin van onze activiteiten hebben we meer dan 170 mensen van de straat kunnen halen. Het proces duurt lang en is gecompliceerd want het gaat om uiterst kwetsbare mensen met een opeenstapeling van sociale en gezondheidsproblemen.

De tentoonstelling “Droom van een dak, ontwaak op je gemak” toont het parcours van onze patiënten van straat naar woning en verder, en laat je met enkelen onder hen kennismaken.

Tent in de stad / dakloosheid

Wie zijn de dakloze mensen?

Dakloosheid is een maatschappelijk probleem waarvan het zichtbare deel slechts de top van de ijsberg is. Volgens de laatste tellingen zijn meer dan 15.000 mensen in België dakloos of slecht gehuisvest. In Brussel werden er in 2020 meer dan 5.000 geteld, waarvan 750 echt op straat slapen.

Achter die cijfers staan evenveel menselijke wezens met hun geschiedenis, rechten, dromen en waardigheid. Wij willen hun hun menselijkheid teruggeven.

De weg van herintegratie van straat naar woning

Het eerste deel van de tentoonstelling presenteert het werk van Straatverplegers met dakloze mensen en toont de bij de herintegratie toegepaste methodologie.

Daarvoor hebben we reportagefoto’s van Pierre-Yves Jortay en Peter Zangl, geselectioneerd, twee fotografen die sedert enkele jaren het werk van onze veldteams documenteren, maar ook foto’s van Emilie Marchandise.

En daarna ? Focus op de mensen die vast gehuisvest zijn

Het tweede deel is het resultaat van de actieve samenwerking met fotograaf Nicolas Landemard en de mensen die vast gehuisvest zijn en door de afdeling My Way (na-opvolging) van Straatverplegers worden opgevolgd.

Deze mensen hebben de straat de rug toegekeerd en hebben besloten om een ogenblik van hun leven te laten vastleggen en zo acteurs in de strijd tegen dakloosheid te worden.

De foto’s, in artistiek formaat, vertellen een deel van hun geschiedenis.

Leen de tentoonstelling “Droom van een dak, ontwaak op je gemak”

De tentoonstelling kan gratis worden geleend met een borgsom van €250.

Technische details:

  • 17 roll-ups van 85 x 205 cm
  • Talen: Frans, Engels en Nederlands
  • Foto’s en teksten
  • In kleur
  • Ophangsystemen niet nodig!

Leen de tentoonstelling