Het "Module"-project van Straatverplegers heeft tot doel voormalig dakloze mensen op een duurzame manier te herhuisvesten en te ondersteunen in modulaire en verplaatsbare woonheden.

Dit is een innovatief proefproject dat sinds 2018 in ontwikkeling is. Het doel is snel duurzame huisvestingsoplossingen voor dakloze mensen te creëren. Bovendien combineert de modulaire woningbouw sociale integratie en stadsvernieuwing. Via de begeleide herhuisvesting van dakloze mensen wil Straatverplegers een belangrijke bijdrage leveren aan het einde van dakloosheid in Brussel.

Modules

Deze verplaatsbare wooneenheden van hoge kwaliteit kunnen worden geïnstalleerd op braakliggende terreinen die niet onmiddellijk gebruikt worden, of in afwachting van een projectontwikkeling. Daardoor kunnen de uiteindelijke kosten van de huisvesting sterk worden verminderd. Ongebruikte grond wordt dan exploiteerbare grond waarmee in de huisvestingsbehoeften kan worden voorzien. Deze transformatie van land wordt, althans gedeeltelijk, een echte en doeltreffende oplossing voor het probleem van huisvesting en dakloosheid.

Na een succesvolle ervaring van iets meer dan twee jaar, waarin twee van onze patiënten opnieuw werden ondergebracht in onze modules op een stuk grond in de buurt van de Van Praet-brug, verhuisden zij aan het einde van de zomer naar een nieuw terrein in Vorst. Daar krijgen zij het gezelschap van vier andere modules. Op dit moment zijn er drie mensen permanent gehuisvest en de volgende drie zullen er in het eerste kwartaal van 2022 hun intrek kunnen nemen.

Modules

2021 was een bijzonder succesvol jaar voor ons project. Naast de activering van de grond voor zes modules in Vorst, verkregen we, de een na de ander, twee stedenbouwkundige vergunningen voor modulaire en verplaatsbare woningen van de gemeenten Vorst en Anderlecht. Een primeur in het Brussels Gewest!

Onze modules worden nu beschouwd als woningen met al het nodige comfort.

Dankzij deze belangrijke stap voorwaarts stellen nieuwe spelers nu hun vertrouwen in ons en kunnen we nieuwe partnerschappen opzetten.

Wij blijven ervan overtuigd dat onze modules een duurzaam antwoord zijn op de dringende behoefte aan betaalbare huisvesting in Brussel, met de duidelijke doelstelling een einde te maken aan dakloosheid.

Wil je deel uitmaken van dit geweldige verhaal?

Aarzel niet om contact op te nemen

Hier !