Meneer M is iemand met  heel wat kwaliteiten. Maar die zijn veel te lang door de mensen in zijn omgeving genegeerd of onderschat. Je hoeft maar een beetje dieper te graven om te ontdekken dat Meneer M heel vindingrijk en vastberaden is.

Hij blijft vorderingen maken, is er nu aan gewend ergens te wonen, zijn facturen te betalen en af te rekenen met de vervelende nasleep van onverstandige besluiten die hem nog achtervolgt nu hij een vaste woonst heeft gevonden, ook al is hij administratief in orde. Helaas houdt hij, na aan zijn verplichtingen te hebben voldaan, weinig over voor een evenwichtige maaltijd, voor kleding en om zichzelf te verzorgen.

En dat laatste probleem is nu acuut: hoe kan hij zichzelf een beetje opknappen?

Hij heeft daar weinig zin meer in omdat zijn lichaam pijn doet na al die jaren op straat te hebben geleefd. En uitgaan wil hij ook niet meer, bezorgd als hij is over zijn verschijning en zijn kleren die hij niet meer schoon krijgt.

Op dat punt zit hij helemaal vast. Met zijn te lange haar, zijn afgedragen kleren durft hij zich niet meer te vertonen. Daar moet nu echt iets aan gedaan worden. Vanaf vandaag gaan we daar alle tijd voor nemen. Samen gaan we oplosssingen zoeken.

Geen geld voor de kapper? Nou en? Er moet best iets te vinden zijn onder zijn talrijke contacten. Welke verenigingen kent hij in Brussel? Wat staat er in zijn adressenboekje?

Een telefoontje is gauw gepleegd. We vinden een plek die hij goed kent, waar je een douche kunt nemen en waar de beheerders van goede wil zijn - en die bovendien alles in huis hebben wat een kapper voor een “snoeibeurt” nodig heeft .

Niet dat de expeditie zonder moeilijkheden verloopt ! Iedere kleinigheid kost een hoop tijd. Meneer M draait in kringetjes rond omdat hij geen prioriteiten kan zetten. Geen probleem! Door zijn ritme te respecteren, een sterkere band met hem te scheppen en hem met zijn  problemen te confronteren, begint hij die in te zien, ervan te leren en zichzelf krititisch te observeren.

In plaast van de te vrezen weigering, mislukking of frustratie loopt het avontuur goed af omdat we zijn ritme hebben geaccepteerd en samen prioriteiten hebben gezet – en omdat hij voor de douche goed werd ontvangen en behandeld.

Belangrijker nog dan een douche, een goede knipbeurt en de nieuwe pantalon die hij  cadeau krijgt,  is zijn herwonnen zelfvertrouwen.

Gewassen, geparfumeerd, glad geschoren, zijn haar netjes gekamd, zie daar: een nieuwe man!

 

Zonder jullie, is er geen wij ...

(*) We stellen alles in het werk om de privacy van onze patiënten te beschermen en ons beroepsgeheim te respecteren. Toch willen we getuigen hoe onze patiënten moeten overleven en hoe we samen aan hun re-integratie werken. Daarom zijn namen van personen en plaatsen weggelaten of veranderd en reële situaties in een andere context geplaatst.