Ik prijs me gelukkig Wonder Woman te hebben ontmoet. Ken je haar? Ze lijkt me zo sterk; ik kan me dit vrouwtje onmogelijk anders voorstellen dan met die naam. Hoe heeft deze kleine dame zo veel jaren de hel van de straat kunnen overleven? Ik heb daar geen duidelijk antwoord op, maar ik ben echt verbaasd over haar moed en veerkracht ten opzichte van een lot dat haar in dit leven heeft geduwd.

Haar lichaam is een ruilmiddel geworden in haar dagelijkse strijd om te overleven. Ze praat daar heel open over, maar je kan een gevoel van ontmenselijking merken in verband met haar activiteit.

Zoals alle mensen die we bijstaan, bezoeken we deze patiënt één keer per week. In de loop van onze ontmoetingen hebben we, door haar steeds weer te herinneren aan haar capaciteiten om iets te bereiken, een verandering kunnen zien in haar opvattingen. Ze beseft dat ze niet 'gewoon een dakloze prostituee' is, zoals ze het zegt, maar een vrouw die het verdient gerespecteerd en geliefd te worden.

Geleidelijk, week na week, heeft ze zich in een andere toekomst kunnen voorstellen, en die zal beginnen met een eigen woning!

Ze zal er voor het einde van het jaar intrekken en mevrouw W. is vastbesloten om los te komen van de vorige cyclus - en ze weet dat elke kleine stap haar dichter bij haar doel zal brengen. Ze weet dat het niet gemakkelijk zal zijn, dat de transitie een uitdaging zal zijn en dat de jaren op straat onuitwisbare littekens hebben achtergelaten. Maar ze gelooft erin, en wij ook!

Wat er ook gebeurt, we zullen er zijn om haar te steunen en haar indien nodig in haar woning verder te begeleiden. Die wetenschap stelt haar gerust en zorgt ervoor dat ze zich binnen vier muren niet alleen voelt.

We wensen u een lang (nieuw) leven, mevrouw W. Uw leven kan eindelijk weer beginnen waar het ooit stokte!

Raakt dit verhaal je?

--

(*) We stellen alles in het werk om het privéleven van onze patiënten en ons beroepsgeheim te respecteren. Maar we willen toch laten zien hoe ze moeten overleven en hoe we samen aan hun herintegratie werken. Daarom verwijderen of veranderen we opzettelijk namen van plaatsen en personen - en geven we belevenissen een andere context. Tussen de foto’s en de verhalen bestaat geen enkele directe band.