Vrijdag 7 oktober 2022 hebben een honderdtal van jullie gehoor gegeven aan de oproep van Straatverplegers en deelgenomen aan de avond en de nacht van solidariteit van Belgium Sleep Out. Dat deden jullie ter plekke in Brussel of online om samen te dromen over de mogelijkheid om dakloosheid te beëindigen.

Het werd een moment van solidariteit en zelfoverwinning zonder precedent in België. Voor jullie inzet en engagement: HARTELIJK DANK!

Foto's © Marie Michiels

Dream House: een voorstelling die aan het denken zette

Belgium Sleep Out kreeg een vliegende start door de voorstelling DREAM HOUSE van Collectif 1984 op initiatief van “Recht op een Dak”.

Hoe komt het dat er vandaag nog mensen op straat slapen? Brigitte sleepte het publiek mee door al haar vragen en overwegingen… en deed dat op de juiste toon, met medeleven, humor en emotie.

Discussies tussen professionals en burgers

Na een muzikaal intermezzo met de fanfare Krewe Du Belge, leidden Koen en Julien een quiz om de kennis van de aanwezigen te testen over wat dakloosheid in de realiteit betekent. De 15 vragen, hoewel speels gesteld, waren bedoeld om aan te tonen hoe ongegrond de vooroordelen over dakloosheid zijn.

Daarna volgden discussies met de professionals die werken met dakloze en opnieuw gehuisveste mensen. Waaruit bestaat het werk van Straatverplegers? Wat zijn de problemen waarmee onze patiënten worden geconfronteerd? Onze veldwerkers vertelden over hun methodes, hun vorderingen en overwinningen…maar ook over hun dagelijkse uitdagingen.

De avond werd besloten met een video waarin Luc, één van onze gehuisveste patiënten, vertelde over wat hem in het bijzonder plezier doet nu hij over een woning beschikt. Mooi om te zien waar ons werk goed voor is.

Des participantes au Belgium Sleep Out, dans leur sac de couchage

Ter plekke slapen was een hele challenge!

Na afloop van de voorstellingen heeft een deel van de deelnemers zich opgemaakt voor de nacht. En dat deden ze op veel verschillende manieren: midden in de zaal, als groep, als familie tegen een muur, alleen in een hoek, in een hangmat of slaapzak, op tafels… aan creativiteit geen gebrek!

Het was een nacht zonder het minste comfort: het lawaai, de kou, de opwinding van de avond… Sommigen zijn in de loop van de nacht vertrokken. Anderen hebben heel vast geslapen. De blijvers kregen in de vroege ochtend een kop koffie van Opération Thermos waarvan de leden ook de nacht ter plekke hadden doorgebracht. Hartelijk dank en tot binnenkort!

Hartelijk dank!

Het werd een onvergetelijk evenement en dat is te danken aan alle deelnemers en aan allen die de campagne “Droom van een dak, ontwaak op je gemak” hebben ondersteund. Het hele Straatverplegers- team is daarvoor bijzonder dankbaar!

--

De campagne "Droom van een dak, ontwaak op je gemak" werd gesponsord door KBC Brussels, de Nationale Loterij, Prefer, CHC, Expansion en CBC. 

Steun de campagne “Droom van een dak, ontwaak op je gemak”