In 2021 begon Straatverplegers een project met bemiddelingshonden. Gaëlle, verpleegster, en haar hond Walt gingen op bezoek bij mensen die door Straatverplegers opnieuw aan een woning waren geholpen. Sedertdien hebben ze hun nut bewezen en nu hebben we vier honden als “collega’s”.

Bemiddelingshond Walt wordt professioneel in My Way

Walt wordt professioneel in My Way

Meteen vanaf zijn eerste informele passen in Brussel heeft Walt, een Jack Russel Terrier, bewezen dat zijn aanwezigheid heel nuttig kan zijn voor mensen die het straatleven achter zich hebben gelaten. Hij vergemakkelijkte de gesprekken, stimuleerde de mensen en verminderde hun stress.

Het lag daarom voor de hand om Walt en Gaëlle officieel op te leiden voor het inzetten van contacthonden. Ze werden daarvoor begeleid door een hondencoach. Dat heeft de vertrouwensrelatie tussen Gaëlle en Walt versterkt. Gaëlle: “Ik heb geleerd met zijn goede en minder goede eigenschappen om te gaan, eerst thuis, daarna op het terrein. Walt vroeg mensen bijvoorbeeld veel te vaak voedsel en als hij ongeschikt eten krijgt, kan hij ziek worden. Aan de andere kant past hij zich heel makkelijk aan. Als ik hem toevertrouw aan iemand die ik begeleid, zal hij zich aan diens ritme aanpassen.”

Het werk met Walt in My Way heeft de band met de patiënten versterkt: “Als ik sommige mensen bezoek die Walt al een paar keer hebben gezien, vragen ze me hoe het met hem gaat. Dat gebeurt bijna systematisch!”

Bemiddelingshond Frida gaat mee op straat

Frida gaat mee op straat

Na 1 jaar werk met een hondencoach, ging Frida, een jonge Munster Spaniël, met haar baasje, Sarah, psychologe in de Straat afdeling, in de zomer van 2022 voor de eerste keer op stap. Sedertdien gaat ze ongeveer één keer per week mee op inspectietocht.

Om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, selecteert Sarah de patiënten die Frida kan ontmoeten, d.w.z. mensen die met honden geen probleem hebben of er dol op zijn. “Wat goed werkt is dat ik altijd iets lekkers bij me heb en dat door de patiënten aan Frida laat geven. Dat vindt ze prachtig en associeert dat met iets positiefs. Voor de patiënten is het net zo positief want er komt een echt contact tussen beiden tot stand. En contact, daar gaat het om.”

Een ander voordeel is dat sommige mensen hun emoties kunnen uiten. Sarah: “Frida was erbij toen we met meneer B over een woning spraken. Een heel gevoelig onderwerp voor hem. Frida begon hem toen likjes te geven en wilde om de paar minuten met hem spelen. Daardoor kon meneer B zich ontspannen en afstand nemen van zijn probleem. We hebben ingezien wat hem dwars zat en hij voelde zich begrepen.”

Bemiddelingshond Pablo maakt grote indruk op Luikse patiënten

Pablo maakt grote indruk op Luikse patiënten

In Luik vonden patiënten Pablo, een jonge Cane Corso, hartverwarmend. Laura, sociaal werkster, nam hem mee: “Hij ging op bezoek bij twee patiënten die hun hond hadden verloren. Met de ene was hij erg speels. Met de andere was het contact ontroerend. Bij ons volgende bezoek herinnerde deze zich nog zijn naam – en dat ondanks zijn geheugen- verlies.”

Volgens Laura hebben dakloze mensen veel baat bij dieren; ze zorgen voor rust temidden van al hun problemen. “Het belangrijkste punt is het dier te vertrouwen en zich te ontspannen. “Een hond blijft een hond en je kunt niet van hem verwachten dat hij zich als een robot gedraagt.”

Pablo is in 2022 een paar keer actief geweest. Voor 2023 zijn er nog geen plannen maar Laura hoopt dat die er nog komen. 

Youki gaat binnenkort van start in My Way

Youki is de recentste hond die Straatverplegers in dienst heeft genomen. De kleine Praagse Rattler van Fiona, die woningen beheert, raakt gewend aan de samenleving met Frida en Walt in ons kantoor te Brussel.

Ze is nog te jong voor contacten met onze patiënten. We hopen dat ze vanaf maart 2023 mee op stap kan gaan.

Intussen vervult Youki een net zo belangrijke rol. Fiona: “Youki blijkt heel aanhankelijk te zijn. Omdat ze zo klein is, kan ze veel tijd op de knieën van geïnteresseerde collega’s doorbrengen. Daarmee levert ze veel emotionele steun op kantoor.”

-

(*) We brengen patiënten en dieren nooit onvoorbereid samen. Wij vragen de mensen om hun toestemming en gaan eerst na of ze niet bang voor honden en allergisch tegen dieren zijn.