Het co-housing project “Odon” is voor Straatverplegers het eerste in zijn soort. Met deze innovatieve oplossing helpen we dakloze mensen vanaf deze zomer 2023 weer aan een woning. Daar moeten we 40 000 € voor inzamelen. Om dat mogelijk te maken is jouw steun onontbeerlijk.

Hier zijn vier goede redenen om je met ons in te zetten om deze droom waar te maken.

Illustratie © Pierre Lecrenier

1. Je helpt bij de herintegratie van dakloze mensen

Om dakloze mensen duurzaam van de straat te halen, herhuisvesten we hen in betaalbare en aangepaste woningen. Daar kunnen ze hun leven weer op orde brengen - op hun eigen ritme, in een ontspannen sfeer en binnen het bereik van hun middelen.

“Toen de gemeente Anderlecht ons een huis voor een co-housing project aanbood, hebben we geen moment geaarzeld! Het enige probleem: het huis ligt goed en biedt veel ruimte, maar moet worden gerenoveerd om er de patiënten onder te brengen. De nodige werkzaamheden kosten 40 000 € en om dat te kunnen betalen hebben we hulp nodig”, aldus Bénédicte, verantwoordelijke huisvestingsoplossingen van Straatverplegers.

Doe een gift

2. Je investeert in één dak voor meerdere personen

Om dakloosheid te beëindigen, moeten we creatief zijn en platgetreden paden verlaten. Met een gezamenlijk huurproject kunnen we meerdere personen tegen lagere kosten onderdak verschaffen.

Bénédicte: “Mensen individueel huisvesten, is altijd duurder. Met dit project kunnen we met €40.000 drie of vier personen aan een woning helpen! De conclusie ligt voor de hand: deze aanpak is erg aantrekkelijk voor Straatverplegers.”

“En dat geldt ook voor onze patiënten! De kosten (huur, lasten…) worden over de huurders verdeeld, zoals bij een klassiek co-housing project. Ze hebben dan een betaalbare woning tot hun beschikking waarin ze zich in alle rust kunnen herpakken”, voegt Audrey, verantwoordelijke afdeling Huisvesting van Straatverplegers, eraan toe.

illustratie - Pierre Lecrenier

3. Je draagt bij tot de financiering van een woning die aan de behoeften van de patiënten beantwoordt

In dit huis is ruimte voor drie tot vier medehuurders en het beantwoordt aan de behoeften van sommige van onze patiënten: de combinatie van veiligheid en gemeenschapsleven.

De huurders kunnen een dynamiek van wederzijdse hulp op gang brengen om alledaagse dingen te bespreken, elkaar in moeilijke momenten te ondersteunen en het gevoel van eenzaamheid te bestrijden.

Wat niet wegneemt dat “we er altijd zullen zijn om hen bij te staan om ervoor te zorgen dat de terugkeer naar een sociaal leven zo goed mogelijk verloopt. En indien de ervaring positief blijkt, kunnen andere dakloze mensen misschien ook in aanmerking komen voor deze vorm van huisvesting !”, aldus Audrey.

4. Je helpt bij de renovatie van een leegstaande woning

In 2020 telde Brussel meer dan 5 000 dakloze en slecht gehuisveste mensen. Het is duidelijk dat de situatie er intussen niet beter op is geworden. En dit terwijl er eind 2021 in de Hoofdstad tussen de 17.000 en 26.000 woningen als onbewoond werden beschouwd.

Bénédicte: “Als we dit project kunnen opzetten, betekent dat één onbewoond pand minder en 3 of 4 woningen méér voor de herintegratie van mensen die in grote bestaansonzekerheid verkeren … Dat het initiatief daarenboven van een gemeentebestuur - Anderlecht - komt, kunnen we alleen maar toejuichen.”

Een stap dichter bij het einde van dakloosheid!

Draag ook bij aan dit project!