We volgen een jonge vrouw die al twee jaar op straat leefde toen ze ons door een van onze partners werd gesignaleerd. Intussen konden we haar weer huisvesten.

Hoewel ze een dak boven haar hoofd heeft, blijft haar opvolging ingewikkeld omwille van haar verschillende verslavingen. Haar lichaam en geest hunkeren er voortdurend naar en momenteel is haar enige doel overdag om te kunnen consumeren. Hierdoor onderhoudt ze haar huis niet, dat zienderogen onderkomen geraakt. De administratieve en medische procedures verlopen voor haar zeer complex. Overigens verlopen ze vaak niet zoals gepland.

Bovendien “verwelkomt” onze patiënte, die een hekel heeft aan eenzaamheid, buitenstaanders in haar woning, wat haar proces van verzelfstandiging en herstel niet bevordert. In feite is ze erg beïnvloedbaar en slaagt ze er niet in om haar behandeling regelmatig te volgen, waardoor ze voortdurend terug in haar verslavingen vervalt.

jeune fille

Dus herinneren we haar vaak aan haar vele hulpbronnen waaruit ze kan putten: lezen, tekenen, haar uiterlijk verzorgen. We beleven trouwens geweldige momenten als we haar nagellak aandoen en haar uiterlijk verzorgen. We proberen haar ook te helpen haar behoeften te uiten met behulp van onze verschillende ludieke tools.

Maar bovenal steunen we haar in het vervullen van haar diepste wens, namelijk om weer contact te leggen met haar familie. Hiervoor zal ze moeten stoppen met gebruiken. We weten dat dit een belangrijke motivatiebron kan zijn om er doorheen te komen. We werken dus met veel geduld aan dit aspect om een declique te kunnen uitlokken.

Want we weten dat ze er op een dag klaar zal voor zijn en dan zullen we er zijn om haar te ondersteunen en aan te moedigen.

Wil je meer weten over verslavingen?

-- 

(*) We stellen alles in het werk om de privacy van onze patiënten te beschermen en ons beroepsgeheim te respecteren. Toch willen we getuigen hoe onze patiënten moeten overleven en hoe we samen aan hun re-integratie werken. Daarom zijn namen van personen en plaatsen weggelaten of veranderd en reële situaties in een andere context geplaatst. Er is geen rechtstreeks verband tussen de mensen op de foto’s en het hier bovenstaande verhaal.