Catégorie

Mei 2024

2024, een scharnier jaar

Ik loop en stem om een einde te maken aan dakloosheid!

Voor de 17e deelname van Straatverplegers aan de 20 KM van Brussel richten we ons op de bijzondere politieke context van dit jaar. Het jaar 2024 vormt namelijk een scharniermoment: een "superverkiezingsjaar" waarin de Europese, wetgevende en regionale verkiezingen op zondag 9 juni worden gecombineerd met de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober.

Lees verder

Mei 2024

Team Straatverplegers loopt de 20KM van Brussel en stemt voor huisvesting

Ballon en QR-code ontrafelen politieke standpunten over dakloosheid

Brussel, 26 mei 2024

Onder het motto “Wij lopen en stemmen voor het einde van dakloosheid”, neemt Straatverplegers vzw voor de 17e keer deel aan de 20 kilometer van Brussel. De race valt dit jaar net voor de verkiezingen van juni 2024. De 221 lopers van Straatverplegers lopen daarom met een specifieke T-shirt en een ballon. Via een QR-code brengen ze het publiek op een webpagina waar de Brusselse partijprogramma’s ontleed zijn in functie van maatregelen die bijdragen aan het eind van dakloosheid, met een accent op huisvesting en geestelijke gezondheidszorg.

Lees verder

Mei 2024

Stem goed op 9 juni! Een terugblik op de politieke debatten over dakloosheid in Brussel.

Op 25 april bracht het door de daklozensector georganiseerde politieke debat verschillende leden van de Franstalige partijen samen: Delphine Chabbert (PS), Vincent De Wolf (MR), Alain Maron (Ecolo), Françoise De Smedt (PTB), Christophe De Beukelaer (Les Engagés) en Charles Hosten (DéFI).

Vervolgens vond op 13 mei het Nederlandstalige debat plaats met de zes belangrijkste partijen: Elke Van den Brandt (Groen), Els Rochette (Vooruit.Brussels) , Benjamin Dalle (CD&V), Sven Gatz (Open Vld), Jan Busselen (PVDA), Cieltje Van Achter (N-VA).

Lees verder

Maart 2024

Doorbraak in Brussel: een quota sociale woningen voor dakloze mensen!

Op donderdag 14 maart keurde de Brusselse regering de invoering van een quota goed dat Openbare Vastgoedmaatschappijen (OVM) verbindt om tegen 2027 minstens 6% van de sociale woningen te reserveren voor dakloze mensen. Het komt er op vraag van de minister van Sociale Actie, Alain Maron, de staatssecretaris voor Huisvesting, Nawal Ben Hamou, en de dakloosheid-sector. Dit is fantastisch nieuws voor Straatverplegers dat, samen met andere verenigingen, deze eis al bijna 2 jaar hoog op de agenda van de Brusselse politiek zet. De strijd is niet voor niets geweest!

Lees verder

Maart 2024

JAAR OVERZICHT 2023 Huisvesting redt levens!

2023 werd gekenmerkt door twee bekommernissen die, zoals steeds bij Straatverplegers, snel leiden tot actie: de creatie van huisvesting voor onze patiënten en de verbetering van hun geestelijke gezondheid.

Voor meer info, download ons samenvattend activiteitenverslag!

Lees verder

November 2023

Video: dakloze mensen hebben het moeilijk om een woning te krijgen

Toegang tot een behoorlijke woning is absoluut noodzakelijk om dakloze mensen weer in de samenleving te integreren. Het is de belangrijkste voorwaarde om zich beter te voelen en de nodige stappen op sociaal vlak of met betrekking tot de fysieke/mentale gezondheid te ondernemen. Desondanks ondervinden onze patiënten moeilijkheden bij het verkrijgen van een woning: Eileen en Aymeric, sociale werkers bij Straatverplegers, vertellen over hun ervaringen.

Lees verder

Oktober 2023

De impasse in de geestelijke gezondheidszorg blokkeert de strijd tegen dakloosheid

Geestelijke gezondheid is een van de sleutelfactoren in de problematiek van dakloosheid, omdat het zowel oorzaak als gevolg van het leven op straat kan zijn. Toegang tot kwalitatieve begeleiding en behandeling is daarom essentieel voor de duurzame re-integratie van dakloze patiënten met psychologische of psychiatrische stoornissen.

Lees verder

Oktober 2023

Radio interview met AraBel

Op maandag 25 september was Straaverplegers in de golven met Arabel om het memorandum te bespreken in de aanloop naar de verkiezingen van 2024! We waren heel blij om onze eisen te kunnen delen met Tarik Laabi en alle luisteraars!

Lees verder

September 2023

Sociale huisvesting: voorrang voor dakloze mensen

Onder de kansarme bevolking in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dakloze mensen de meest kwetsbare. Zij moeten snel toegang krijgen tot geschikte huisvesting, aangepast aan hun inkomen. Om haar engagementen na te komen en het toenemende fenomeen van dakloosheid in te dijken, moet de Brusselse regering een quotum aan sociale woningen voorbehouden voor dakloze mensen met een geldige verblijfsvergunning.

Lees verder

September 2023

Politiek memorandum: "Het einde van dakloosheid in Brussel is een politieke keuze!"

Brussel, 20 september 2023

In aanloop naar de Belgische verkiezingen van juni 2024 publiceert de vzw Straatverplegers haar politiek memorandum met als belangrijkste eis de prioritaire toegang tot sociale huisvesting voor dakloze mensen in Brussel. Nu het aantal dakloze en slecht gehuisveste mensen blijft stijgen, is het absoluut noodzakelijk dat de volgende Brusselse regering zich met concrete maatregelen inzet in de strijd tegen dakloosheid.

Lees verder

Augustus 2023

Opinie Een eind maken aan dakloosheid vraagt meer dan stoerdoenerij

De laatste dagen staan dakloze mensen en mensen zonder papieren volop in de schijnwerpers. Enerzijds is het Zuidstation plotsklaps het toneel van veiligheidsacties. Anderzijds heeft de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, besloten de opvang van mannen binnen het Fedasil-netwerk tijdelijk op te schorten. Een beslissing die het aantal dakloze mensen per definitie zal doen toenemen. Er moet nu actie komen om een eind te maken aan alle dakloosheid!

Lees verder

Mei 2023

Conferentieverslag: hoe kunnen we tegen 2030 en eind maken aan dakloosheid in België?

Vind hier en in het conferentie verslag de sleutelelementen, de hoogtepunten en het perspectief van de debatten van de conferentie “Van droom naar werkelijkheid: het einde van dakloosheid in België” die in oktober 2022 door Straatverplegers werd gehouden.

Lees verder