Catégorie

December 2023

Er is een oplossing voor dakloosheid: huisvesting

Sedert 2006 heeft Straatverplegers al meer dan 200 mensen in Brussel en Luik opnieuw aan een woning geholpen. In het kader van de campagne "Gift na gift bouwen we aan een toekomst voor dakloze mensen" vertellen Emilie Meessen, medeoprichtster, en Pierre Ryckmans, arts, over de inzet van de VZW bij de zorg voor dakloze mensen door middel van huisvesting.

Lees verder

December 2023

Persbericht: Straatverplegers lanceert wintercampagne

Brussel / Luik; 4 december 2023 - Straatverplegers vzw, een medisch-sociale vereniging die uiterst kwetsbare dakloze mensen in Brussel en Luik aan een vast onderkomen helpt, lanceert haar wintercampagne onder de titel "Gift na gift bouwen aan een toekomst voor dakloze mensen". De campagne loopt van eind november tot eind december en heeft als doel het publiek bewust te maken van de noodzaak een einde te maken aan dakloosheid door middel van huisvesting, publieke solidariteit en het inzamelen van giften.

Lees verder

November 2023

Een woning vinden: een echte strijd voor dakloze mensen in Luik

Het is simpel: de oplossing voor dakloosheid is huisvesting. Toch slapen in 2023 nog meer dan 200 mensen in de straten van Luik. Wat zijn de uitdagingen en hoe kunnen we ze aanpakken? Hélène, huisvestingsmanager bij Infirmiers de rue Liège, geeft enkele antwoorden.

Lees verder

November 2023

Samen dakloze mensen een toekomst geven

Het is 2023 en er zijn nog steeds vele mensen die in mensonwaardige omstandigheden op straat slapen. Meer dan 800 in Brussel; meer dan 200 in Luik. Om hun herintegratie in de samenleving te garanderen moeten ze kunnen beschikken over een duurzame, betaalbare, kwaliteitsvolle woning.

Willen jullie ook dat de dingen veranderen? Help ons dan bij het bouwen van een wereld zonder dakloosheid.

Lees verder

November 2023

#GivingTuesday, dé kans om de meest kwetsbare dakloze mensen te helpen

Black Friday. We kennen allemaal het fenomeen. De massa onvoorstelbare kortingen die we krijgen voorgeschoteld knauwen aan onze portefeuille. Vaak kopen we dan iets wat we niet echt nodig hebben. Slim verpakte communicatie die ons doet vergeten wat er echt toe doet: de mens. Kies daarom dit jaar voor een uitgave met reële positieve impact: een gift aan Straatverplegers.

 

Lees verder

November 2023

Patiënten van de straat halen: het belang van hun eigen vaardigheden

Een dakloze persoon van de straat te halen en permanent te huisvesten vergt volharding en doorzettingsvermogen. In dat proces zijn ontspannen en behagelijke momenten net zo belangrijk als de medisch-sociale begeleiding. Dan kunnen we met onze patiënten hun eigen vaardigheden identificeren en gebruiken voor hun duurzame herintegratie.

Lees verder

November 2023

Straatverplegers Luik: hoe verloopt een dag op het terrein?

Voor het einde van 2023 heeft Straatverplegers Luik 50 000 € nodig om de actie voor de meest kwetsbare dakloze mensen te financieren. Maar hoe ziet die actie er concreet uit? Hier is een beknopt overzicht van hoe een dag voor het Luikse team kan verlopen!

Lees verder

Oktober 2023

Drie redenen om de actie van Straatverplegers in Luik te steunen

Deze herfst lanceerde Straatverplegers een campagne om nog in 2023 €50.000 euro in te zamelen voor haar actie tegen dakloosheid in Luik. Dit bedrag hebben we nodig om onze activiteiten op peil te houden ter ondersteuning van onze dakloze en geherhuisveste patiënten.

Jij kunt het verschil maken: hier zijn drie concrete redenen om een gift te doen.

Lees verder

Oktober 2023

Amy van Straatverplegers: “Het is niet ons werk dat moeilijk is, het is de maatschappij waarin we leven!”

Straatverplegers is sinds 2019 aan het werk in Luik. De ploeg bestaat er uit tien mensen. Die hebben als opdracht dakloze mensen in uiterst precaire situaties uit de straat te halen en hen duurzaam te re-integreren in een woning en in de maatschappij. Tussen nu en eind 2023 zoeken we 50.000 € om de activiteiten in Luik te financieren.

Interview met twee van de medewerksters : Amy, 27 jaar, al een jaar verpleegster in het team en Doriane, 35 jaar, werkt al drie jaar als maatschappelijk werkster.

Lees verder

Oktober 2023

De impasse in de geestelijke gezondheidszorg blokkeert de strijd tegen dakloosheid

Geestelijke gezondheid is een van de sleutelfactoren in de problematiek van dakloosheid, omdat het zowel oorzaak als gevolg van het leven op straat kan zijn. Toegang tot kwalitatieve begeleiding en behandeling is daarom essentieel voor de duurzame re-integratie van dakloze patiënten met psychologische of psychiatrische stoornissen.

Lees verder

September 2023

Sociale huisvesting: voorrang voor dakloze mensen

Onder de kansarme bevolking in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dakloze mensen de meest kwetsbare. Zij moeten snel toegang krijgen tot geschikte huisvesting, aangepast aan hun inkomen. Om haar engagementen na te komen en het toenemende fenomeen van dakloosheid in te dijken, moet de Brusselse regering een quotum aan sociale woningen voorbehouden voor dakloze mensen met een geldige verblijfsvergunning.

Lees verder

September 2023

Politiek memorandum: "Het einde van dakloosheid in Brussel is een politieke keuze!"

Brussel, 20 september 2023

In aanloop naar de Belgische verkiezingen van juni 2024 publiceert de vzw Straatverplegers haar politiek memorandum met als belangrijkste eis de prioritaire toegang tot sociale huisvesting voor dakloze mensen in Brussel. Nu het aantal dakloze en slecht gehuisveste mensen blijft stijgen, is het absoluut noodzakelijk dat de volgende Brusselse regering zich met concrete maatregelen inzet in de strijd tegen dakloosheid.

Lees verder